WOLF TOTEM

Jiang Rong

Penguin Books 2009

Çin’de hasılat rekorları kırmış bu kitap, kuzey Çin’de İç Moğolistan bölgesine gönderilmiş Çinli bir üniversite öğrencisinin Moğol göçebeler arasındaki yaşamını ve deneyimlerini anlatır.

Aslında kitapta olayları aktaran Çinli öğrenci yazarın kendisidir. Yazar kendi deneyimlerini farklı bir adla okuyucuya aktarır.

Mao yönetimindeki Çin hükümeti bütün 9780141040653üniversite öğrencilerini zorunlu olarak taşraya çalışmaya gönderir. Geri dönmenin koşulu, torpil bulmak dışında, katıldıkları topluluğun bir parçası olarak çalışıp kazandıkları çalışma puanlarıdır. Belirli bir miktar puanı toplayan okumaya geri dönebilecektir. Bir çok Çinli öğrenci ya tanıdıkları aracılığıyla ya da yeterli puanı toplayarak evine geri döner. Fakat Jiang Rong gibi bazıları gittikleri yerin yaşam tarzından ve felsefesinden o kadar etkilenirler ki yıllarca orada kalırlar.

Kitabın kahramanı Chen katıldığı Moğol göçebe halkının ileri gelenlerinden yaşlı Bilgee’yle iyi arkadaş olur. Bilgee ona bozkırın düzenini ve düzen içinde kurtların önemini anlatır. Kurtların ve insanların bozkırın hassas dengesini korumada birbirlerine nasıl muhtaç olduklarını gösterir. İki taraf birbirinin ezeli rakibidir ama bu rakipler binyılların mücadelesi sonucu birbirlerine benzemişlerdir.

Uzun gözlemler ardından Chen bir kurt eniğini ehlileştirmeye karar verir. Kendi tam olarak ehlileşmese de hiç değilse köpeklerle çiftleştirerek Moğal bozkırının güçlü kurdundan yeni bir tür elde edebileceğine inanır. Olaylar hiç de düşündüğü gibi gelişmez.

Eser, insanoğlunun doğayla uzun zaman uyum içinde yaşadıktan sonra modern çağın ve aşırın nüfusun zorlamasıyla bu düzenin nasıl bozulduğunu anlatıyor. Göçebe ruhunun da tıpkı kurtlar gibi ehlileşmediğini, ehlileşmiş gözükse de aslında için için kaynadığının hikayesini sunuyor.

Doğanın kalabalık insan yığınları karşısında ezilişi bundan iyi anlatılmaz bundan daha dokunaklı gösterilemezdi. Üstelik de olduğundan daha kötü gösterilmeye çalışılmadan.

Umarım bir ara Türkçe’ye de çevrilir ve Türkiye insanı bu ibret verici öyküden mahrum kalmaz.

Yorumlar

Adsız dedi ki…
rewiew için çok teşekkür ederim. arkadaşım bana tavsiye etmişti.sizin yazdıklarını okudum.mutlaka bu kitabı okurum.
Saygılarımla

Bu blogdaki popüler yayınlar

Go Ustası

USTAM EŞEK DOSTUM ÖRÜMCEK

Sınırın Güneyinde